2017. január 19., csütörtök

Hajhullás kivizsgálása és kezelése


Hajhullásról röviden.
A hajhullás természetes jelenség, viszont ha fokozott mértékben jelentkezik, akkor elindulhat a kopaszodás folyamata, ami rendkívül zavaró kozmetikai probléma. Testünk sok más kozmetikai hibáját könnyen elrejthetjük, bőrünkre korrektort használhatunk, testünk hibáit pedig ruhákkal fedhetjük el. A látványos kopaszodással azonban nincs mit tenni: télen sem lehetünk egész nap sapkában, a fej néhány naponkénti kopaszra borotválása pedig nagy macera, és inkább csak a férfiaknak opció.

A hajhullás normális és kóros mértéke

A hajhullás természetes folyamat, hajszálaink természetes ciklusuk szerint működnek, élettartamuk pedig körülbelül 3-6 év. Ez az idő egyéni hajlam függvénye, de életünk során is változhat – egészségi állapotunk, táplálkozásunk, lelki állapotunk és életmódunk függvényében. Napi szinten körülbelül 30-100 hajszál kihullása még normálisnak számít. Ez főleg hosszú hajú embereknél egy kisebb hajcsomót is eredményezhet a reggeli fésülködésnél, ami elég ijesztő, de ha nem nőtt meg az utóbbi időben a kihullott hajak száma, és nem vettük észre, hogy csökkent volna a hajunk mennyisége, akkor nem kell aggódnunk. Tavasszal és ősszel a hajhullás mértéke némileg megnövekedhet. A hajhullás akkor jelent problémát, ha napi szinten és hosszabb távon több mint 150 hajszálat veszítünk el. Ilyen szintű hajhullásnál már számolni kell azzal, hogy hajunk mennyisége lecsökken, és ha hosszú ideig tart az állapot, akkor elindulhat a kopaszodás is.

A kóros hajhullás típusai
A kóros hajhullás nagyon zavaró és ijesztő állapot, hiszen egész megjelenésünket megváltoztatja a ritkuló hajkorona. Fontos, hogy orvosokkal kivizsgáltassuk a hajhullás okait, ugyanis csak ez alapján lehet kiválasztani a megfelelő kezelési módot. A kóros hajhullás sokféle lehet. Lehet, hogy a fejbőr egészét érinti a probléma, ez kevésbé látványos általában. Lehet az is, hogy csak egy adott területen jelentkezik, például ilyen a férfiak „magas homlok” és „szerzetes” típusú kopaszodása. És előfordulhat az is, hogy szabályos, kerek foltokban teljesen kihullik a haj.

A hajhullás okai: 
A hajhullás oka nem mindig ismert: mindannyiunk életében előfordulhatnak olyan időszakok, amikor azt vesszük észre, hogy a szokásosnál több hajcsomó marad a fésűben néhány héten, vagy egy-két hónapon keresztül. Ha azonban a probléma mértéke nem csökken, vagy egyenesen tovább fokozódik, akkor mindenképpen érdemes utánajárni, mi is a hajhullásunk oka. Ugyanis alapvetően ez határozza meg a kezelés módját.  A hajhullás oka lehet például a hormonrendszer megváltozása. Ez lehet természetes és természetellenes is. Természetes például a szülés után 1-2 hónappal jelentkező masszív hajhullás, vagy a férfiak hormonrendszerének sajátosságai miatt kialakuló kopaszodás, ami már-már másodlagos nemi jellegnek számít. A hormonrendszer betegsége, normálistól való eltérése is lehet a hajhullás oka, jó példa erre, ha egy nőnél megjelenik a férfiakra jellemző kopaszodás.

A hajhullás oka lehet önmagában az életkor is, az idős emberek hajzata általában ritkásabb, mint fiatalabb korukban, ez részben örökletes tényezőkön múlik, de az életmód is beleszólhat. Az időskori hajhullás 60-70 éves korban kezdődik általában.  Hajhullást okozhatnak egyes gyógyszerek, vagy gyógyszeres kezelések is, szomorú példája ennek az, amikor a kemoterápia miatt hullik ki az emberek haja, de sok más gyógyszer is kiválthatja. A jó hír ebben az, hogy ha meggyógyul a beteg és vége a kezelésnek, akkor ezzel megszűnik a hajhullás oka, és az esetek többségében visszadúsul a haj.

    A férfiaknál a hajhullás leggyakoribb oka a genetika, náluk már-már normálisnak számít, ha a hajvesztés következtében egyre magasabb a homlok, vagy éppen a fejtető közepén egy sávban nincs haj.
    A hajhullás okai között a hormonális eltérések is szerepelnek, ez mindkét nemnél előfordulhat. Az androgén hormonok szintjének megemelkedése váltja ki, vagy az, ha megnövekedik ezen hormonok receptor érzékenysége.
    A hajhullás okai között meg kell említeni egyes betegségeket is, például a pajzsmirigy problémák, a vérszegénység, és az agyalapi mirigy megbetegedései is kiválthatják a fokozott hajhullást.
    Hajhullást okozhat még a helytelen életmód is, például a vitaminhiányos táplálkozás, és az állandó stressz.
    A hajhullás oka nem mindig ismert, létezik az úgynevezett körülírt hajhullás nevű betegség, amelynek lényege, hogy szabályos, kerek foltokban jelentkezik a hajhiány.
    Fogászati gócok, krónikusan gyulladt mandula, és egyéb krónikus gyulladásos kórképek is lehetnek a hajhullás okai között.

A hajhullás ellen: 

A hajhullás ellen nem mindig lehet eredményesen fellépni, ez függ annak típusától is. Például a férfiakra jellemző kopaszodással nem nagyon lehet mit tenni. Viszont minden esetben érdemes felderíteni az okokat, egyrészt mert egészségügyi problémák is állhatnak a háttérben, másrészt pedig így van esély a megfelelő kezelés kiválasztására. A hajhullás ellen a megelőzéssel is sokat tehetünk.

Mit tegyünk a hajhullás ellen?
Próbáljuk meg leváltani a jelenleg használt sampont és hajkondicionálót. Válasszunk helyette olyat, ami nem tartalmaz káros vegyi anyagokat, és natúr növényi hatóanyagokkal óvja hajunk és fejbőrünk egészségét! Csökkentsük a dauer és a hajfestés gyakoriságát, és ha lehet, iktassuk ki ezeket teljesen az életünkből. Ha ősz a hajunk, akkor hajfestéshez válasszuk a hennát és az indigót. Ezzel máris sokat tehet a hajhullás ellen!

Érdemes javítani a táplálkozás minőségén is. Fogyasszon kevesebb édességet, és félkész, tartósított élelmiszer. Ételeit főzze friss alapanyagokból, és napi legalább 3-4 alkalommal egyen zöldséget és gyümölcsöt!

Próbálja meg kerülni a negatív stresszt, ez is egy fontos tényező, amivel a hajhullás ellen felléphet! A mai túlhajszolt életmód miatt ez nem mindig sikerül, viszont a minket ért stressz káros hatásait kiküszöbölhetjük például sporttal, relaxálással, de elég lehet egy laza, félórás esti séta is, vagy 10 perc pihenés, amikor nem csinálunk semmit, csak lazulunk. A fejbőrmasszázs is hatékony kiegészítő kezelés lehet hajhullás ellen. Ujjait helyezze a hajas fejbőrre, majd körkörös mozdulatokkal masszírozza át azt!


Bőr és hajdiagnosztika Aramo - TS rendszerrel a Derma-Art Klinikán! 

A Derma-Art Magán bőrgyógyászati és Szépségklinika új bőrtípus és hajmeghatározó rendszert alkalmaz, a legpontosabb bőrtípus és hajdiagnosztika érdekében. Érdemes tudnia, hogy milyen bőrtípusba tartozik, hiszen így tudjuk kiválasztani önnek a legmegfelelőbb terápiát és ápoló készítményeket. Keresse a lehetőséget, kérje a bőrtípus meghatározást, és a hajmeghatározást.

Gyors és egyszerűen kezelhető számítógépes bőr és hajanalízis 

Automatikus, a számítógépes program által vezérelt bőrdiagnosztikára és hajmeghatározásra nyílik lehetőség. Egyszerű és látványos diagramokat készít a program, melyek segítenek az ön bőrének és hajának legmegfelelőbb terápia kiválasztásában, a megfelelő kezelés meghatározásában. Folyamatos adatbázisban elmentett adatok segítségével pedig a terápia sikeresen nyomon követhető. Az Aramo-TS integrált diagnosztikai rendszert a következő kamerákkal szerelték fel, a diagnosztizáláshoz: 1x, 10x, 60x nagyítású lencsékkel a bőrdiagnosztikához. 1x, 60x, 200x, 1000x nagyítású lencsékkel a hajdiagnosztikához. Tehát 1000X-es nagyítás, mely biztosítja a legmegfelelőbb felvételek készítését!

Kérjen időpontot vagy további információt!  Kezelési áraink személyre szabottan változhatnak, előzetes információt telefonon és személyesen is kérhet. Ingyenes vizsgálatra a területileg illetékes állami rendelésen van lehetőség. Bejelentkezés alapján fogadjuk pácienseinket hétköznap 8 és 17 óra között, igény szerint késő délután és szombaton is. Tudjon meg többet, látogasson el weboldalunkra: www.dermaart.hu

Dr Beleznay Gyöngyike
Bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, lézerterapeuta magánorvos
Derma-Art® Bőrgyógyászati Magánklinika

Web: www.dermaart.hu, Web: www.drbeleznay.hu
E-mail: drbeleznay@dermaart.hu
4400 Nyíregyháza Dózsa György utca 60. fsz.
Telefon: +36 42 506091 Fax: +36 42 506092 Mobil: +36 30 5540848
E-mail: office@dermaart.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése