2017. január 19., csütörtök

Ételintolerancia vizsgálat


Mi az ételintolerancia?

Az ételintolerancia az emésztőrendszer és az immunrendszer egymásra hatásából kialakuló, krónikus érzékenység bizonyos ételekre. A szervezet "nem tűri" ezek elfogyasztását és kellemetlen tünetekkel tiltakozik ellene.

Az ételintolerancia különbözik az ételallergiától! Ételintolerancia kialakulásakor a tünetek a kiváltó étel elfogyasztása után hosszú idővel - akár napokkal, hetekkel később - jelentkeznek, és súlyosságuk függ az elfogyasztott étel mennyiségétől. A népesség kb. 40%-a szenved tőle. Felismerése a FoodDetectiveT ételintolerancia-teszttel egyszerűen lehetséges.

Gyógyszeres kezelést nem igényel: a tünetek a megfelelő étrend kialakításával és betartásával általában megszűnnek. A probléma elnevezése nem egységes. Angliában ételintoleranciaként említik, az amerikai területeken élelmiszerérzékenységről beszélnek, de újabban elfogadott a 'III. típusú, azaz késleltetett allergia' elnevezés is.

Az ételintolerancia tünetei:
Rendszeresen visszatérő, sokféle kellemetlen panasz: álmatlanság, bőrproblémák: pattanások, viszkető vörös foltok, kiütések, depresszió, emésztési zavarok (hasmenés, puffadás, székrekedés), ízületi gyulladás, menstruációs problémák, migrén, súlyproblémák. Egyidejűleg többféle panasz is jelentkezhet. A tünetek látszólag minden ok nélkül jelentkeznek. A laboratóriumi leletek általában semmilyen konkrét betegségre nem utalnak.

Az ételintolerancia kimutatása:

Az ételintolerancia kimutatására használt FoodDetectiveT tesztkészlet egy nagyon régóta sikerrel alkalmazott immunológiai vizsgáló technikát (az u.n. ELISA (EIA) technikát) használ élelmiszer-specifikus ellenanyagok (IgG) kimutatására. A teszt azonban a hagyományos technikát a legmodernebb chip technológiával ötvözi. Ez a szellemes újítás teszi lehetővé, hogy egy csepp vérből egyidejűleg nagyon sok élelmiszerrel szemben kifejlődött intoleranciát mutassunk ki. A FoodDetectiveT teszt segítségével egy csepp vérből egy órán belül 46 élelmiszer-specifikus IgG pontos, gyors meghatározására nyílik lehetőség.

Meg kell különböztetnünk az ételallergiát, ami nem azonos az ételintoleranciával!

Az ételallergia (a klasszikusan így nevezett, I. típusú, azaz IgE antitesthez kötődő reakció) a szervezet azonnali, heves reakciója bizonyos élelmiszerekre. Tünetei életveszélyesek is lehetnek. Sokkal ritkábban fordul elő, mint az ételintolerancia; a népesség 1%-át veszélyezteti. Felismerése és gyógyszeres kezelése orvosi szaktudást igényel.

Kérjen időpontot vagy további információt!  Kezelési áraink személyre szabottan változhatnak, előzetes információt telefonon és személyesen is kérhet. Ingyenes vizsgálatra a területileg illetékes állami rendelésen van lehetőség. Bejelentkezés alapján fogadjuk pácienseinket hétköznap 8 és 17 óra között, igény szerint késő délután és szombaton is. Tudjon meg többet, látogasson el weboldalunkra: www.dermaart.hu

Dr Beleznay Gyöngyike
Bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, lézerterapeuta magánorvos
Derma-Art® Bőrgyógyászati Magánklinika

Web: www.dermaart.hu, Web: www.drbeleznay.hu
E-mail: drbeleznay@dermaart.hu
4400 Nyíregyháza Dózsa György utca 60. fsz.
Telefon: +36 42 506091 Fax: +36 42 506092 Mobil: +36 30 5540848
E-mail: office@dermaart.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése