2016. március 19., szombat

Acne kezelés, megoldások pattanásos bőrre

http://www.dermaart.hu/szolgaltatasok/altalanos-borgyogyaszat/acne-kezeles-megoldasok-pattanasos-borre

Fiatalok problémás bőrének kezelése

Az akné a bőr gyulladásos betegsége, amelyet a bőr pórusainak eltömődése következtében kialakuló felületes bőrelváltozások jellemeznek. Az akné a bőr faggyúmirigyeinek rendellenessége, ami a pórusok eltömődését és a pattanásoknak vagy mitesszereknek nevezett bőrelváltozások megjelenését eredményezi. Az akné általában az arcon, a nyakon, a mellkason és a vállakon jelentkezik. Bár az akné nem jelent komoly fenyegetést az egészségre, súlyos formája torzulások, maradandó hegek kialakulásához vezethet, amelyek igen zavaróak az elváltozásban szenvedők számára.

Az Akné kialakulásának okai.

Az akné kialakulásának pontos oka nem ismert, de az orvosok úgy gondolják, hogy kialakulása számos egymással kapcsolatban levő tényező eredménye. Egyik fontos tényező az emelkedő hormon szint. Az androgéneknek nevezett hormonok (férfi nemi hormonok) szintje a pubertás alatt mind a fiúkban, mind pedig a lányokban megemelkedik, és ez a faggyúmirigyeket megnagyobbodásra és több faggyú termelésére serkenti. Egy másik faktor az örökletesség vagy genetika. A kutatók úgy gondolják, hogy az akné kialakulásának hajlama a szülőktől örökölhető. Kutatások kimutatták, hogy az elváltozás például sok aknéban szenvedő iskoláskorú fiú családjában is megtalálható. Az elváltozás általában pubertáskorban kezdődik, és sok évig fennállhat, serdülőkorú fiúknál a leggyakoribb, de mindkét nemben, minden életkorban előfordulhat.

Az akné kialakulásának legvalószínűbb okai a bőr faggyúmirigyeit serkentő hormonális változások. Egyéb hormonális változások, mint amilyenek a menstruációs ciklus, a terhesség, a fogamzásgátló tabletták használata vagy stressz kialakíthat, vagy súlyosbíthatja az aknét. Akné akkor keletkezik, amikor a bőr szőrtüszőiben a faggyúmirigyek eltömődnek, mert a kiválasztás gyorsabb annál, mint ahogyan a faggyú és a hámsejtek el tudják hagyni a tüszőt. A dugó a tüsző kidudorodását okozza (fehér komedó) és a dugó teteje megfeketedhet (fekete komedó). Amennyiben a dugó a tüsző falát megrepeszti, a faggyú, az elhalt hámsejtek és a normál esetben a bőr felületén található baktériumok bejutnak a bőrbe és pusztulának (mitesszerként vagy pattanásként is ismert) nevezett kis, gyulladásos területeket hoznak létre.
Amennyiben ezek a gyulladásos területek a bőr mélyebb rétegeiben helyezkednek el, megnagyobbodva cisztákat alkothatnak. Faggyú ciszta alakul ki akkor, amikor a faggyúmirigy folytatja a faggyútermelést. A tüsző falának megrepedése helyett a tüsző folyamatosan növekszik és a bőr felszíne alatt puha, rugalmas csomót (cisztát) alkot. A ciszta általában nem fájdalmas és nem színeződik el, kivéve, ha felülfertőződik. Az akné rendszerint az arcon és a vállakon jelenik meg, de átterjedhet a törzsre, a karokra és a lábakra is. Az aknét nem a piszok, a maszturbáció vagy más tevékenységek okozzák, de az arcra kerülő piszok és olaj súlyosbíthatja az elváltozást. Más tényezők, melyek növelik az akné kialakulásának kockázatát: hormonális változások, szélsőséges időjárási viszonyok, stressz, zsíros bőr; endokrin zavarok, bizonyos daganatok és bizonyos gyógyszerek használata (pl. kortizon, tesztoszteron, ösztrogén, stb.). Az akné nem fertőző. Az akné hajlam a 30-as éveken keresztül a korai 40-es évekig is fennállhat.

Hogyan alakul ki az akné?

Az orvosok az aknét a szőrtüsző-faggyúmirigy egységek betegségeként írják le. A szőrtüsző-faggyúmirigy egységek egy faggyúmirigyből és egy szőrszálból állnak a hozzá kapcsolódó csatornával együtt, amit tüszőnek neveznek.

Ezek az egységek legnagyobb számban az arcon, a hát felső részén és a mellkason - az akné megjelenésére leginkább hajlamos testtájakon - találhatók és itt is a legnagyobbak. A faggyúmirigyek egy zsíros anyagot termelnek, amit sebumnak hívnak, és ami normál esetben a tüszőnyíláson keresztül a bőr felszínére ürül. Úgy tartják, hogy az akné a tüsző belső falában bekövetkezett változás eredménye, ami akadályozza a faggyú áthaladását. Ismeretlen okok miatt a tüsző belső falának sejtjei túl gyorsan válnak le és összetapadnak. Az összetapadt sejtek eltömik a tüsző nyílását, így a faggyú nem juthat ki a bőr felszínére. A zsiradék és a sejtek keveréke arra kényszeríti a rendes körülmények között a bőr felszínén élő Propionibacterium acnes-nak (P. acnes) nevezett baktériumokat, hogy az eltömődött tüszőben szaporodjanak. Ezek a baktériumok olyan kémiai anyagokat és enzimeket termelnek, amelyek gyulladást okozhatnak. (A gyulladás a szövetek betegségekre vagy sérülésekre adott jellegzetes válasza, amit 4 tünet jellemez: duzzanat, vörösség, melegség és fájdalom.)
Egy idő után az eltömődött tüsző szétreped és mindent a környező bőrbe ürít - faggyút, összetapadt hámsejteket és baktériumokat is. Az elváltozások vagy pattanások kialakulása a bőr irritáltságának következménye. Az alapvető akné elváltozást komedónak nevezzük, ami egyszerűen egy megnagyobbodott szőrtüsző, amit zsír és baktériumok tömnek el. Ezeket az elváltozásokat gyakran mikrokomedókként emlegetik, mert szabad szemmel nem láthatók. Ha az eltömődött tüsző vagy komedó a bőr felszíne alatt marad, zárt vagy fehér komedónak nevezzük. A fehér komedók általában fehéres kiemelkedésként jelentkeznek a bőr felületén. Azt a komedót, amelyik eléri a bőr felszínét és kinyílik, fekete komedónak nevezzük, mert feketének látszik a bőr felszínén. Ez a fekete elszíneződés nem a piszoknak köszönhető. Mindkét elváltozás hosszú ideig fennállhat a bőrben.

Kérjen időpontot vagy további információt!  Kezelési áraink személyre szabottan változhatnak, előzetes információt telefonon és személyesen is kérhet. Ingyenes vizsgálatra a területileg illetékes állami rendelésen van lehetőség. Bejelentkezés alapján fogadjuk pácienseinket hétköznap 8 és 17 óra között, igény szerint késő délután és szombaton is. Tudjon meg többet, látogasson el weboldalunkra: www.dermaart.hu

Dr Beleznay Gyöngyike
Bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, lézerterapeuta magánorvos
Derma-Art® Bőrgyógyászati Magánklinika

Web: www.dermaart.hu, Web: www.drbeleznay.hu
E-mail: drbeleznay@dermaart.hu
4400 Nyíregyháza Dózsa György utca 60. fsz.
Telefon: +36 42 506091 Fax: +36 42 506092 Mobil: +36 30 5540848
E-mail: office@dermaart.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése