2014. szeptember 1., hétfő

Pezoderm - az időskori inkontinenciáról

Mit mond a bőrgyógyász? Dr. Beleznay Gyöngyikét kérdezzük: Az időskori inkontinencia jellemzői: Az inkontinencia olyan akaratlan vizelet- és vagy széklet visszatartási problémát jelent, mely akaratunkon kívül jelentkezik. Az inkontinencia leggyakrabban nőknél alakul ki (hét inkontinensből hat nő), főleg a gyerekszülés után, illetve a menopauza idején, a vizelet visszatartásáról gondoskodó medencefenék izomzatának gyengülése következtében.

Menopauza
A menopauza idején beköszöntő hormonális változások (az ösztrogén és progeszteronszint csökkenés) megváltoztatják a medence és hastájék izmainak állapotát. A medencefenék izmai a kor előrehaladtával gyengülnek, és ha ezek az izmok elveszítik erejüket és rugalmasságukat, akkor akár hétköznapi tevékenységek közben, például köhögés esetén is szivárgás léphet fel. Ez az időskori inkontinencia leggyakoribb oka.

Férfi inkontinencia
Férfiak esetében az inkontinencia kialakulása elsősorban a jóindulatú prosztata megnagyobbodással van összefüggésben, előfordulása pedig az életkor előrehaladtával párhuzamosan nő. A férfi inkontinencia leggyakrabban előforduló típusa a vizelet folyamatos csöpögése. A megnagyobbodott prosztata vizelés közben elzárja a vizelet útját. Ennek eredményeképpen a hólyag nem ürül ki teljesen. Mindkét esetben a vizeletben található ammónia és különböző vegyi anyagok hatására az időskori bőr gyulladással reagálhat. Nézzük meg, miben különbözik az időskori bőr a fiataltól:

Időskori Bőrszerkezet
Az időskori bőr szerkezete megválltozott. A bőr sejtjei és mirigyei már nem működnek olyan aktívan, ezért egy lassú, fokozatos bőrsorvadás alakul ki. A hormonszint csökkenése miatt a bőr sokat veszít rugalmasságából és vastagságából, az erek szűkülése miatt pedig a vérkeringése is gyengül. Az elvékonyodott száraz bőr kis sérülései másodlagos bőrgyulladás okai lehetnek, mivel a vizelet és széklet nedvességétől felázott, bőr könnyebben átjárható a különféle székletben és vizeletben megtalálható vegyületek számára.



 A székletben jelenlévő baktériumok és gombák, a vizeletben található ammónia és különböző vegyi anyagok az irritált bőr számára fokozott veszélyt jelentenek, folyamatos irritációt és gyulladást tartanak fent. Az időkori inkontinencia talaján hasonlóan kialakulhat bőrgyulladás (Inguinalis dermatitis), melyre sok esetben a gombás felülfertőződés is jellemző. (Felveti az időskori cukorbetegséget). Az időskori inkontinencia talaján kialakuló bőrgyulladást meg kell előzni, hiszen a kialakult folyamatot sokkal nehezebb már kezelni. Ilyen esetekben a prevencióra (megelőzés) kell időt és energiát fordítani!

Időskori bőr védelme a mindennapokban!
Az idős bőrnek tehát minden nap intenzív védelemre és ápolásra van szüksége. Védeni kell az idős bőrt a gyulladásos folyamatoktól, védeni a széklet és vizelet irritáló anyagaitől, a megtelepülő baktériumoktól és gombáktól. Err a védelemre a PEZODERM Védőkrémet javasoljuk, mindennapi használatra. Mindennapi és általános használatra javasolt finom állagú krém, mely nélkülözhetetlen minden háztartásban.

A Pezoderm® Védőkrém, és a Pezoderm® Fürdető krém alkalmas az idős bőr mindennapi ápolására. Mi a Derma-Art Bőrgyógyászati Klinikán ajánljuk ezeket a kiváló minőségű termékeket az idős korúak számára. Vásárolja meg a termékeket itt a Derma-Art Bőrgyógyászati Klinikán, vagy interneten az EventusPharma Webáruházban. A termékek kaphatóak a gyógyszertárakban is.



Letölthető anyagok:
PEZODERM - MEGSZÜLETTÜNK PEZODERM - BABAPOPSI ÁPOLÁSA PEZODERM - IDŐSKOR

Dr Beleznay Gyöngyike
Bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, lézerterapeuta magánorvos
Derma-Art® Bőrgyógyászati Magánklinika
Web: www.dermaart.hu, Web: www.drbeleznay.hu
E-mail: drbeleznay@dermaart.hu
4400 Nyíregyháza Dózsa György utca 60. fsz.
Telefon: +36 42 506091 Fax: +36 42 506092 Mobil: +36 30 5540848
E-mail: office@dermaart.hu
KövessEN a közösségi oldalainkon:




© Dr. Beleznay Gyöngyike - Minden jog fenntartva. A weboldalon található anyagok, szerzői jogvédelem alatt állnak. Felhasználásuk csak Dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyász engedélyével lehetséges. Amennyiben szeretné felhasználni a drbeleznay.hu weboldalon lévő anyagokat, úgy keresse Dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyászt. Köszönjük.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése