2014. augusztus 27., szerda

Pezoderm Védőkrém, a babapopsi helyes ápolása!

Mit mond a bőrgyógyász? Dr. Beleznay Gyöngyike: szerint a baba bőrápolásának kiemelt területe a popsi ápolása. A pelenka dermatitisznek nevezett irritációt elsősorban kellő higiéniával és megfelelően zsíros, víztaszító popsikrém használatával tudjuk kivédeni, illetve kezelni. Az ilyen készítmény alkalmazásakor mindig vigyázni kell arra, hogy a krém ne kerüljön a nemi szervekre /szervekbe, mert ott súlyos problémákhoz vezethet: például hártyaképződést okozhat, vagy kitűnő táptalajul szolgálhat a baktériumoknak. Fokozottan figyeljünk a parabén tartalmú krémekre, próbáljuk meg elkerülni ezeket, amelyek károsak is lehetnek a babának! Használjunk Parabén mentes termékeket! Válassza a PEZODERM VÉDŐKRÉMET!

Tudta?

A babapopsin és környékén, azaz a pelenkával érintkező területeken jelentkező kipirosodó, sebesedő, olykor nedvező, viszkető, kiütésszerű bőrirritációt pelenka dermatitisznek, vagy pelenkakiütésnek nevezzük. Pelenkakiütés az egyik leggyakoribb csecsemőkori bőrbetegség. A vizelet és a széklet, izgató, irritáló hatása, a pelenka nedves bőrt érő dörzsölése, a bőr kipirosodásához, felmaródásához vezet. A gombák és baktériumok is elszaporodnak ezen a területen, amelyek csak súlyosbítják a folyamatot. Ez a gyakran előforduló bőrbetegség 0-3 éves korú gyermekeknél a legjellemzőbb. A pelenka dermatitisz általában a születést követő második és negyedik hónap között lép fel. Ilyen esetben tanácsos gyakrabban váltani pelenkát, és amikor csak tehetjük, hagyjuk a gyermeket pelenka nélkül. A tüneteket az első kiütések megjelenésekor el kell kezdeni kezelni megfelelő popsikrémmel, mert elhanyagolás esetén elfertőződhetnek és idővel csak drasztikus beavatkozással (gyógyszeres kezelés) lehet segíteni.

Bababőr tulajdonságai:

Ismernünk kell a különbségeket a csecsemők a kisgyermekek és a felnőttek bőre között, hogy válaszoljunk a kérdésre. A csecsemők és kisgyermekek bőre speciális felépítésű, így eltérő ápolást igényel, mert a szerkezeti szempontok kivételével több lényeges dologban is különbözik a felnőttek bőrétől. Az anyaméhben 8 körüli p H - értékű magzatvízben lubickolnak a babák, de születéskor, a kor előrehaladtával, ill. testtájék szerint is módosul ez az érték. Míg az anyaméhben lúgos pH-jú magzatvízről beszélünk, a babák bőre a születést követően a baktériumok megjelenésével szinte azonnal enyhén savassá válik. A bőr védelmét a hidrolipid réteg képezi, melynek egyik alkotóeleme a faggyú. Ez az anyag a kicsiknél még nem termelődik olyan mennyiségben, mint a felnőtteknél. Ebből adódóan a babák és a gyermekek bőrének pH-értéke a semlegeshez (7.0) közelít, míg a felnőtteké savas irányba tolódik, 5.5-ös érték körül mozog.

Bőrvédő hidrolipid köpeny:

Az egészséges bőrön folyamatosan képződik a hidrolipid köpeny, mely a bőr pH-értékét adja. Ez egy olyan savköpeny, mely a velünk élő baktériumok anyagcseretermékeiből, verejtékből, faggyúmirigyek váladékából áll, és fontos barrier-funkciót lát el. Mivel a gyermekek bőrének pH-értéke nem annyira savas, mint a felnőtteké, a különféle mikrobákkal szemben kevésbé ellenálló. Azokon a területeken, ahol intenzívebb a faggyútermelés, kedvezőbb a gombák számára az élettér, és itt jelenhetnek meg leggyakrabban a bőrtünetek. Tudnunk kell azonban, hogy a legtöbb bőrtünetet az immunrendszer egészének gyengesége okozza, melynek első „állomása” a bőr, mint elsődleges védőrendszer A nedves és meleg környezet, az éretlen verejtékmirigyek, valamint az elszaporodó baktériumok és gombák együttesen segítik elő a babapopsi gyulladásos folyamatát.

Bőrvédő magzatmáz:

A magzatmáz az élet első napjaiban ápolja az újszülött bőrét és védi a fertőzésektől. Megóvja a baba bőrét a születés utáni gyors kiszáradástól. Néhány nap után a bőrvédő magzatmáz hatása fokozatosan lekopik és ezt követően a baba bőre folyamatos , gondoskodó ápolásra szorul. Erre azért van szükség, mert ezzel támogathatjuk meg a bőr fejlődési folyamatát, ami innentől kezdve egy életen át hivatott védelmet nyújtani, és a szervezet legnagyobb érzékelési felületeként is jól funkcionálni. Ennek érdekében nem lehet elég korán elkezdeni a megfelelő, természetes hatóanyagokból készült, parabén és szulfát mentes, korszerű babaápoló termékekkel való mindennapi gondoskodást. Válassza a PEZODERM VÉDŐKRÉMET!

Mikor és miért jelenhet meg a pelenkakiütés?

A pelenkakiütés a legtöbb esetben akkor jelentkezik, amikor a popsi és a nemi szervek környékén lévő területen a vizelet és a széklet irritáló anyagai hatására a bőr vörössé, gyulladttá válik. A vizeletben lévő anyagok, de főleg az ammónia és a székletben lévő baktériumok, és a megtelepedő gombák pedig irritálhatják, érzékennyé teszik a bőrt. A pelenkakiütés először csak lividvöröses foltok formájában jelentkezik a baba popsiján vagy a nemi szervek körül. Később, ez a folyamat kiterjedhet és lehet általános, teljes területre kiterjedő bőrgyulladás, ahol a bőr tapintásra forrónak tűnhet, és lehetnek rajta foltok, pattanások és hólyagok, és ha nem kezelik a problémát, akkor súlyosan el is fertőződhet. Mindezek mellett a megtelepedő baktériumok és a sarjadzó gombák által okozott fertőzés súlyosbodhat.

Előfordulásának kiváltó okai: Többfélék lehetnek, nagyon gyakori viszont a:

★gyomorrontás miatt kialakulthasmenés esetén,
★a csecsemő étrendjében történő bekövetkezett változás, amikor az elválasztásra kerül sor, anyatejről tápszerre vagy szilárd táplálkozásra térnek rá, nagyon valószínű, hogy a gyermek széklete pelenkakiütést fog kiváltani,
★gyakori eset a fogzáskor kialakuló pelenkakiütés is,
★okok között szerepelhet a gyakran nedves bőr, ez az izzadás vagy a fürdetés utáni nem megfelelő törölközés következménye,
★gyakorta kialakulhat pelenkakiütés, különféle szappanoktól, habfürdőtől, törlőkendőtől, de akár magától a pelenkától is, melyekben a vegyi anyagok, tartósító szerek és az alkoholtartalom irritálja a baba bőrét,
★a pelenka megválasztása szintén nagyon fontos. Hiszen a pelenka vagy a műanyag nadrág nem engedi, hogy levegő jusson a baba bőréhez, így akadályozza a kiütés gyógyulását, és az irritáció egyre rosszabbodik. 

Mit tegyünk pelenkakiütés esetén? 

★ Az egyik legfontosabb feladat, hogy a gyermek pelenkáját minél sűrűbben cseréljük ki, ha pisis vagy kakis lett.
★ Alaposan meg kell tisztítani a pelenka alatti területet, melyet előröl hátrafelé kell, és nem szabad kihagyni az apró redőket sem. Ehhez a szappanos lemosás, illetve törlőkendő használata a legcélszerűbb.
★ Levegőztessük a babapopsit, kerüljük el mindenképpen a műanyag pelenkanadrágot, mert az nem engedi keringeni a levegőt a pelenka alatt. Ha már kialakulóban van a pelenkakiütés kezdjük el a kezelést, amikor a legapróbb vörösség, livid foltok vagy irritáció megjelenik.
★ Gyengéden tisztogassuk le az érintett területet, fordítsunk külön gondot a ráncokra és redőkre. Szárítsuk meg a baba bőrét. A levegőztetés segíti a pelenkázandó terület száradását és elősegíti a gyógyulást. Minden pelenkázásnál jól kenjük be a problémás felületet bőrvédő krémmel! Válassza a PEZODERM VÉDŐKRÉMET! Nem szabad hintőport használnunk, amíg tart a pirosság!
★ Forduljon bőrgyógyászhoz, vagy gyermekorvoshoz, ha nem múlnak a tünetek. 






Letölthető anyagok:
PEZODERM - MEGSZÜLETTÜNK
PEZODERM - BABAPOPSI ÁPOLÁSA
PEZODERM - IDŐSKOR

Dr Beleznay Gyöngyike
Bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, lézerterapeuta magánorvos
Derma-Art® Bőrgyógyászati Magánklinika
Web: www.dermaart.hu, Web: www.drbeleznay.hu
E-mail: drbeleznay@dermaart.hu
4400 Nyíregyháza Dózsa György utca 60. fsz.
Telefon: +36 42 506091 Fax: +36 42 506092 Mobil: +36 30 5540848
E-mail: office@dermaart.hu
KövessEN a közösségi oldalainkon:




© Dr. Beleznay Gyöngyike - Minden jog fenntartva. A weboldalon található anyagok, szerzői jogvédelem alatt állnak. Felhasználásuk csak Dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyász engedélyével lehetséges. Amennyiben szeretné felhasználni a drbeleznay.hu weboldalon lévő anyagokat, úgy keresse Dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyászt. Köszönjük.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése