2013. július 4., csütörtök

Fürdessünk Parabén mentesen! …. mert fürdeni jó!


A Pezoderm® fürdető krém tradicionális jól bevált receptúra alapján, ám modern felfogásban, gyógyszertári minőségben előállított gyengéd mosakodó krém, az egész család számára. Hosszabb eltarthatóság, jól kenhetőség jellemzi, és könnyen elegyedik a vízzel. Nem tartalmaz színezéket, és parabént.

A Pezoderm® fürdető krém parabén mentes, és illatanyag mentes.  Arra nagyon fontos figyelnünk, hogy ahol csak tudjuk – főként kisbabáink, gyermekeink, de a saját kozmetikumaink megválogatásával – iktassuk ki életünkből a veszedelmes kemikáliákat. Fokozottan figyeljünk a parabén tartalmú krémekre, próbáljuk meg elkerülni ezeket, amelyek károsak is lehetnek a babának! Arról, hogy e téren milyen anyagokat kerüljünk, dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyász szakorvost kérdeztük.

Ön szerint a kenceficék mely összetevői a legveszedelmesebbek?
A kisgyermekek ápolásához 5-6, felnőttként pedig naponta átlagosan tízféle kozmetikumot használunk. Egészségügyi problémákat okozhatnak – a teljesség igénye nélkül – a parabének, a színező- és illatanyagok, az alkohol, valamint az olajszármazékok. Különösen fontos odafigyelni, hogy ezektől a szerektől mentes készítményeket vásároljunk gyermekeink számára. Az ő bőrük védekező rendszere még nem elég fejlett, sokkal intenzívebben reagálhatnak az ilyen kártékony összetevőkre. Mindig a szülő felelőssége eldönteni, hogy csemetéink bőrápolásakor a jótékony növényi hatóanyagokat, vagy inkább a kártékony szintetikus anyagokat részesítik előnyben. 

Veszélyes parabének!
Dánia 2011-ben betiltotta a propil- és butilparabént a 3 év alatti gyermekek számára készülő kozmetikai, tisztálkodási termékekben. A korlátozás oka ezen parabének endokrin diszruptor, azaz hormonrendszer károsító hatása. Az Európai Bizottság fogyasztóvédelemmel foglalkozó tudományos bizottsága 2010. decemberben hozta nyilvánosságra jelentését a parabének kockázatairól. Eszerint a hosszabb láncú vegyületek, mint például a propil- és butilparabén hormonális hatásúak lehetnek, míg az etil- és metilparabének – az engedélyezett koncentrációban – biztonságosak.

Parabénekről jó tudni: 
Csaknem száz éve a szépségipar favorit tartósítószerei, a kozmetikumok 90%-ában megtalálhatóak. Igazából csak az utóbbi tíz-tizenöt évben nézünk rájuk ferdeszemmel, mivel egy kutató mellrákos szövetekben felhalmozódva talált rájuk. Azóta vizsgálatok sokasága erősítette, illetve cáfolta ezt a hatást. Ami azonban kétségtelen, gyakran ludasak az allergiás megbetegedésekben. Nem véletlen, hogy a hatályos EU-szabályozás szerint a parabének egyenkénti aránya a kozmetikumokban legfeljebb 0, 4 százalék lehet.

Mesterséges színezékek: 
Szinte minden kozmetikumban fellelhetőek, és kivétel nélkül egészségkárosítóak. Allergiát, bőrgyulladást, fényérzékenységet okozhatnak, s ez utóbbi nyomán pigmentfoltjainkért is felelősek lehetnek. Tulajdonképpen semmi más funkciójuk nincs, csak az, hogy eladhatóbbá varázsolják a termékeket.

Hogyan érdemes kozmetikumokat választanunk gyermekünk, vagy akár magunk részére? 
Olyan termékeket szerezzünk be leginkább patikából, amelyek parabénmentesek, mesterséges tartósítószereket nem tartalmaznak. Alkohol- és illatmentesek, vagy kevésbé illatosítottak és színezettek. Főleg azoknak javaslom mindezt, akik érzékeny bőrűek, illetve akik gyermekeiknek vásárolnak. Pezoderm® Fürdető krém általános használatra fürdéshez és mosakodáshoz ajánlott parabénmentes krém. Alkalmas a száraz, érzékeny vagy normál bőr mindennapi, gyengéd tisztításához. Babák és kisgyermekek bőrén is alkalmazható.


Dr Beleznay Gyöngyike
Bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, lézerterapeuta magánorvos
Derma-Art® Bőrgyógyászati Magánklinika

Web: www.dermaart.hu, Web: www.drbeleznay.hu
E-mail: drbeleznay@dermaart.hu
4400 Nyíregyháza Dózsa György utca 60. fsz.
Telefon: +36 42 506091 Fax: +36 42 506092 Mobil: +36 30 5540848
E-mail: office@dermaart.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése