2013. július 6., szombat

Női démon: a hajhullás

A hajhullás nemcsak a férfiaknál, de a nők többségénél is gondot okoz és megkeseríti a hétköznapokat. Nem feltétlenül okozza betegség, lelki gondok is állhatnak a kellemetlen tünet mögött. A fiatalok között igen kevés szenved hajhullás okozta gyötrelmekben, inkább a harmincas, vagy annál idősebb hölgyek vehetik észre magukon a korosodás egyik lehetséges mellékhatását. Először a hajszálak elvékonyodnak és ritkának, kevésnek látszódhat a haj. Később a vékonyodás következménye lesz a hajhullás. Természetesen a nőknél nem olyan drasztikus a kihullott mennyiség, ez sokkal inkább jellemző az erősebbik nemre. Az okait elsősorban bőrgyógyász tudja megállapítani. Olyan esetekben, ahol a haj foltokban hiányzik, valószínűleg valamilyen belső gyulladást állapítanak meg. Ezután következik egy tüzetes vizsgálat annak reményében, hogy megtalálják a gyulladás lehetséges helyét. Ekkor a beteget elküldik vérvételre, fogorvoshoz, gégészhez, nőgyógyászhoz, és a góc kezelésével a haj hullása is megszűnik. Másik gyakori ok szokott lenni az idősödés. Egy idő után a szervezetnek változik a vérkeringése, az anyagcseréje lelassul. Ez pedig a hajra és növekedésére is hatással van. Igazából ez nagyban függ az örökölt génektől is. A női hormonok is nagy szerepet vállalhatnak ebben az ügyben: az ösztrogén hormonjai meghosszabbítják, az androgén azonban lerövidíti a hajnövekedés egészséges szakaszát. A nők nagy részénél (kb. 70%-nál) szerencsére eloszlik a hullás, nem alakulnak ki csúnya, zavaró foltok, mint a férfiaknál.Vashiány és hajhullás kapcsolata!

A kutatóknak vizsgálatokkal is sikerült igazolniuk a kapcsolatot a vashiány és a hajhullás között. A vashiány és a vérszegénység a hajhullás egyik gyakori kiváltó oka, főleg nőknél, de férfiaknál is előfordulhat.Mikor érdemes gyanakodni, hogy vashiány okozza a hajhullást?

Ha a hajhullás mellett a vashiány tüneteit is észleljük magunkon, akkor nagy valószínűséggel ez áll a probléma hátterében. A vashiány tünetei: fáradékonyság, fehéres, sápadt bőr, gyakori fertőzések, bélproblémák, száraz bőr, gyakori és erős szívdobogás, törékeny körmök. Különböző élethelyzetek és betegségek is hajlamosíthatnak a vashiány kialakulására, ezek: terhesség és szoptatás, intenzív fizikai munka vagy versenysport, nem megfelelő vegetáriánus étkezés, felszívódási zavarok, erős menstruáció, emésztési problémák. Ha felmerül Önben a gyanú, hogy vashiány áll a hajhullása hátterében, kérjen vérvételre beutalót a háziorvosától!Hogyan lehet kezelni a vashiány miatt kialakult hajhullást?

A kezelés lényege ebben az esetben a vashiány megszüntetése. Ezt bízza kezelőorvosára, aki erősebb vashiány esetében valószínűleg vastartalmú tablettát fog felírni Önnek. Megfelelő táplálkozással viszont gyorsíthat a gyógyulás folyamatán. Érdemes mellőzni azokat a táplálékokat, amelyek rontják a vas felszívódását: ilyen például a kávé és a tea. Fogyasszon sok, magas vastartalmú ételt, amilyen például a máj, a cékla, a lencse, a rooibos tea és a narancs. A heti 2-3 alkalommal végzett könnyedebb sport és az elegendő alvás is segítheti a vashiányból eredő hajhullás megszüntetését.

Természetes, vastartalmú étrend-kiegészítők. A Ferrotone vastartalommal rendelkező, 100%-ban természetes forrásvíz, 14 db-os, napi használatra szánt tasakban. Folyékony vasforrás adalékanyagok nélkül, magas felszívódási rátával.Hajhullás szülés után.

A hajhullás szülés után nagyon gyakori a nőknél, szinte menetrendszerűen számítani kell rá. Sok kismamának nagyon nehéz átvészelni ezt az időszakot. Később pedig jó eséllyel visszadúsul a hajkorona. A terhesség idején a sok női nemi hormon miatt gyönyörű lesz a nők haja: a hajszálak nem hullnak ki, így bedúsul a hajkorona, továbbá szebb és fényesebb lesz a megjelenése. Ez is sokat hozzátesz az állapotos nők ragyogó kisugárzásához. Sajnos nem tart sokáig a „jó világ”: a hajhullás szülés után menetrendszerűen érkezik. A hormonok visszaállnak az eredeti szintre, és emiatt egyszerre rengeteg hajszál kihullik. Ennek mértéke egyénenként változó, fokozottabb akkor, ha az anyuka sokáig szoptat, ekkor ugyanis az anyatej kiválasztása sok energiát von el a szervezettől.Meddig tart a hajhullás szülés után?

Ez is egyénenként teljesen változó, a szülés utáni hajhullás átlagos ideje mintegy 5-9 hónap. Aki szerencsés, az csak azt veszi észre, hogy egy-két hónapon át kicsit több hajszál marad reggelente a fésűn, viszont vannak, akik hónapról hónapra érzékelik magukon, hogy egyre ritkásabb a hajuk. A hosszú időn át tartó szoptatás jelentősen elnyújthatja a hajhullás időszakát, a nők pedig ezt rémálomként élik meg. A jó hír, hogy a hajhullás szülés után nem tart örökké, előbb vagy utóbb visszadúsul a frizura.Hajhullás kezelése otthon

Az enyhébb hajhullás kezelése otthoni módszerekkel is lehetséges, viszont a drasztikus, vagy régóta fennálló hajhullást mindenképpen ki kell vizsgáltatni orvossal. A hajhullás otthoni kezelésére adunk tippeket:  • Hajöblítés csalánteával: Az enyhébb hajhullás kezelése otthon is lehetséges csalánteával. Maria Trében Egészség Isten patikája című könyvében ajánlja ezt a mindenütt megtalálható gyógynövényt erre a célra. Érdemes hajmosás után átöblíteni a hajat vele, és a kúrát kiegészíthetjük napi 1-2 csésze csalántea fogyasztásával is. A csalánteában lévő gyógyhatású és ásványi anyagok jó hatással vannak a fejbőr vérkeringésére és a hajhagymák állapotára.
  • Hajszeszek, hajtonikok, hajkondicionáló olajak használata: A drogériákban és a bioboltokban sokféle hajápoló szert lehet kapni, amelyekkel megoldható az enyhébb hajhullás kezelése otthon is. Ezek általában vitaminokkal, ásványi anyagokkal és növényi hatóanyagokkal vannak dúsítva, amelyek táplálják a hajhagymákat, élénkítik a fejbőr vérkeringését, erősítik a hajszálakat, és csökkentik a hajhullást. Csodát nem kell várni tőlük, de egyes esetekben segíthetnek. Ha néhány hetes használatuktól nem csökken a hajhullás mértéke, akkor vizsgáltassuk ki magunkat orvossal, mert lehet, hogy valamilyen betegség áll a hajhullás hátterében. Javaslatunk a BABÉ hajhullás elleni sampon.
  • Hajdúsító kozmetikumok: A hajhullás otthoni kezelése nem kivitelezhető ugyan a hajdúsító kozmetikumokkal, viszont valamennyire képesek ellensúlyozni a ritkuló hajzatot. A hajhullás következtében kialakuló ritkás, lelapuló haj volumenét növelik, így kevésbé, illetve később lesz látható a kopaszodás.
  • Természetes, vastartalmú étrend-kiegészítők. A Ferrotone vastartalommal rendelkező, 100%-ban természetes forrásvíz, 14 db-os, napi használatra szánt tasakban. Folyékony vasforrás adalékanyagok nélkül, magas felszívódási rátával.


Dr Beleznay Gyöngyike
Bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, lézerterapeuta magánorvos
Derma-Art® Bőrgyógyászati Magánklinika

Web: www.dermaart.hu, Web: www.drbeleznay.hu
E-mail: drbeleznay@dermaart.hu
4400 Nyíregyháza Dózsa György utca 60. fsz.
Telefon: +36 42 506091 Fax: +36 42 506092 Mobil: +36 30 5540848
E-mail: office@dermaart.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése